Ontdek het zelf

Veel scholen zouden meer willen doen aan Wetenschap & Technologie (W&T) in hun lessen. In de praktijk blijkt het echter vaak lastig, omdat ideeën, lessen of materialen ontbreken. Daar hebben

De Praktijk en Adviesbureau HEIN! iets aan gedaan met “Ontdek het zelf  … en laat je niets wijsmaken”, voor verschillende niveaus (groep 1-2, 3-4, 5-6, 7-8 en plusklas).

“Ontdek het zelf” heeft gebruiksklare lessen, zogenaamde “uitdagingen” gemaakt.  In de uitdagingen, die speciaal voor het primair onderwijs zijn ontwikkeld, gaan leerlingen met onderzoekend en ontwerpend leren aan de slag. Ze gaan de geformuleerde uitdaging aan, bedenken oplossingen en bouwen en testen hun ideeën.

Een uitdaging kan bijvoorbeeld zijn “Bouw een voertuig  die een zo groot mogelijke afstand aflegt”, of “Bedenk een systeem om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken”. De uitdagingen zijn voor de leerkracht makkelijk te gebruiken: leerdoelen, tijdsplan en een lijst benodigdheden zijn toegevoegd, evenals werkbladen voor de leerlingen. Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudig te vinden, kosteloos materiaal.

Comments are closed.