Techniek Toernooi midden Nederland

Op donderdag 19 maart, tijdens de derde editie van het Techniek Toernooi Midden Nederland, gingen 35 teams met elkaar de strijd aan op vijf verschillende onderdelen. Deze regiofinaledag bij het Wellantcollege in Houten was met ruim 150 leerlingen uit de regio aangemoedigd door ouders, broertjes en zusjes een groot succes.

Het Techniek Toernooi stond dit jaar in het teken van Weg- en Waterbouw en het Internationaal Jaar van het Licht. Wekenlang hebben de leerlingen op school de opdrachten voorbereid en ze stonden dan ook te popelen om hun zelfgebouwde bouwwerken en opgedane vaardigheden aan de jury te laten zien.

Zo lieten de leerlingen uit groep 1 en 2 bij de uitdaging “Spannende Schaduw” zien hoe moeilijk het is om in het donker en in spiegelbeeld een bouwwerk na te bouwen. De 1e prijs ging naar OBS De Driesprong, de Woudmees (Elst).

De groepen 3 en 4 gingen de uitdaging aan om een zo lang en breed mogelijke “Bergtunnel” te bouwen. De Paulusschool (Abcoude) ging er met de 1e prijs vandoor.

De middag stond in het teken van de groepen 5 tot en met 8. Voor de groepen 5 en 6 was erde uitdaging “De Ondoordringbare Wand”. Met eigen materiaal moesten de leerlingen een zo geluidsdicht mogelijke wand bouwen. OBS Oog in Al (Utrecht) won de 1e prijs.

De groepen 7 en 8 zijn aan de slag gegaan met “Het Energieke Lampje” en hadden de uitdaging om een ledlampje 30 seconden te laten branden door middel van een ‘waterkrachtcentrale’ en zoweinig mogelijk water. Uiteindelijk waren de leerlingen van De Binnentuin (Vleuten) degenen die met de 1e prijs naar huis zijn gegaan.

De tweede opdracht voor de groepen 7 en 8 was “Bouw je Bodem” waarvoor ze een zo stevig mogelijk fundament moesten bouwen van verschillende grondsoorten. Bij deze uitdaging won de Eben-Haëzerschool (Leerbroek) de 1e prijs.

Doel van het Techniek Toernooi is leerlingen en leerkrachten uit het basisonderwijs in contact te brengen met techniek en ook deze tweede editie hebben we vooral enthousiaste, gedreven kinderen gezien die hun eigen technische oplossing hebben bedacht en daar trots op waren.

Organisatie
Het Techniek Toernooi is één van de regionale programma’s van Stichting DOENK. De wedstrijd wordt gehouden op initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. De organisatie van het Techniek Toernooi Midden Nederland is in handen van Stichting DOENK, in nauwe samenwerking met HEIN! en Wellantcollege en onder licentie van Stichting Techniekpromotie. Daarnaast kan het Techniek Toernooi Midden Nederland rekenen op steun vanuit het bedrijfsleven en de overheid.

Comments are closed.